Jiran Tetangga

Thursday, July 25, 2013

Aku rasa DEJA-VU


Assalamualaikum.
Nampak tajuk entry macam urban.Aku rasa dejavu.Nasib baik bukan dejamos yang owner kek lapis sarawak tu.Orang kata perniagaan kek beliau sedap.Betul ke?Aku tak pernah rasa kek lapis beliau sebab perut aku sendiri dah berlapis.
Atau nasib baik bukan, aku rasa dajal.Nyiahaha!


Orang kata, tak elok percaya dengan dejavu.Ya lah,sama jugak macam karma.Itu kan semua berzaman punya kepercayaan sanskrit.Takut, kalau dipercaya nanti membawa kepada unsur khurafait syaitonnirajim.
Sebagai muslim, paksi yang teguh kan wajiblah qada dan qadar :)
Ewah, ayat dah memancar nur dah sekarang.HAHA.

Tapi tak apalah, aku tetap hati batu kerikil nak guna dejavu.walaupun, hakikatnya aku sendiri tak berapa faham dejavu ni menatang apa.Adakah adik beradik dengan dejamos?
Cuma firasat perasaan dejavu ni muncul pada selasa yang lepas iaitu pada tanggal 23 Julai ketika di sekolah.
Ala, dalah fahaman cap ayamnya dejavu ni macam kau rasa yang kau pernah lalui apa yang tengah kau buat sekarang.Macam, bila kau buat sesuatu,kau terfikir yang ..eh aku macam pernah buat lah semua ni.
Nampak tak penjelasan tahap gred E punya aku kasi.haha.

woahhh! Dah lama gila tak jejak kaki ke sekolah.Selepas dapat result rezeki yang uturn dari langit tu,ada lah sikit sikit update dekat cikgu.Tak lah keseluruhan sebab tak mahu lah nampak riak bebenarkan :D
So, datang sekolah sebab nak ambil sijil STPM.Kalau tak ada sijil STPM,gamaknya idok ler boleh aku nak masuk U.Cepat datang cepat siap.Walaupun hakikatnya tak adalah cepat mana sebab sah sah nanti jumpa cikgu banyak benar tips dia nak bagi dan banyak cerita yang kami nak luahkan.
Rindu :')




Apa yang berkaitnya dengan dejavu adalah, aku datang.aku masuk kelas dan satu detik tu aku perlu berucap depan adik adik junior tingkatan 6 atas dan 6 bawah.Yang aku kira dalam 20 orang lebih,mungkin.Aku berdiri di depan,aku bercakap dan melihat mata mereka sangat fokus.Sangat teruja untuk mendengar.
Hati aku berdetik yang 'ya,aku pernah lalui benda ni dulu.Aku pernah duduk di tempat mereka dan dengar ucapan senior yang dah berjaya.Apa yang aku rasa masa tu sangat sama dan sangat terkesan.Kata kata ketika itu,adalah satu inspirasi'

Sebelum berucap,masa cikgu bagitahu minta bagilah sikit tips dekat adik adik.Mana yang boleh diguna pakai buat pedoman hidup.Walaupun segan,bercakap je lah.Bukan ke cakap cakap kosong ni memang kepakaran aku.heee.
Pokoknya,kenapa berkobar sangat cakap pasal stpm?apa ada dengan sejarah silam kau?
Peduli apa aku.Kau tahu,aku dah lalui banyak benda pahit sepanjang aku belajar di tingkatan 6.sangat memeritkan otak jasad hempedu hati dan limpa.
Sakit.
Jadi,kesakitan tu hilang bila aku kerap mainkan semula kenangan satu tahun setengah tu dekat pemikiran aku dan aku kerap sebut tentang kenangan itu :)
Pahit yang akhirnya berakhir dengan detik manis.

Simple,tak banyak benda aku cakap.Semua berkait dengan pengalaman aku dari mula menapak sampai sekarang.Satu hakikat yang aku luahkan adalah,jujur.Aku buat STPM atas dasar DENDAM dan SAKIT HATI .kalau orang lain buat atas dasar harapan ibu bapa,impian hidup dan nak tebus kesilapan spm..aku pulak buat atas dasar DENDAM KESUMAT .
Makin lama,makin berapi emosi ini.mihmihmih.





Tujuh kawan yang lain,masing masing bercakap atas dasar nasihat dari hati dan pengalaman lampau.
Dan tujuh cerita itu menjadi rangkuman bahawa itu adalah kami :)
Berkongsi atas satu rasa yang sama,berdiri sebagai minoriti kami bergerak susah senang bersama.Bacul lah mereka di luar yang berkata macam mereka sangat mendabik dada.
Hari itu, Shaz kata.. Alhamdulillah.Rezeki itu Allah dah aturkan.Dan kami dapat Universiti Malaya.Dan ,maaf.ianya bukan uitm.
Perit untuk mereka.Dan puas bagi aku.

Terima kasih atas penghinaan yang dulu,terima kasih untuk kata kesat yang dulu.Dan sekarang,aku mahu lihat kau berlari bersama aku atas satu landasan.Siapa yang jatuh dulu aku sediakan tapak.

Falsafah cina tsun zu dalam kitab The art of War ada sebut, kenali dulu musuh kau sebelum kau bermimpi untuk menang di medan perang.
Hari ini, aku kata.Kau main dengan salah orang :)
Salam ramadhan.






Wishlist bulan Ini,
kasut ala boots,handbag dan hairdryer :)
bye.

Thursday, July 11, 2013

Terima kasih, MAHA HEBAT.


Hehe.Rasa nak masuk blog buat gelak tikus malu malu pulak.
Sebab sekarang kan bulan puasa, tapi aku tak puasa tapi muka dia punya selebet macam orang puasa.
Tak ketinggalan jugak, bila sahur muka aku yg bangun mengadap meja makan dulu.
Haa, nampak tak dia punya rakus gelojoh tu?
Sangat tak matang bila masuk terus mengaku tak puasa.aish!

Hari kedua dan mungkin aku rasa pada hari keempat molek sungguh itu aku memulakan pengembaraan pertama puasa.
Setahun datang sekali dan memang menarik lah.Orang kata bila puasa memang syaitoon dah kena ikat.Jadi, pada bulan ni apa yg kita tonjolkan tu adalah diri kita yang sebenar.
So?Bila baca ayat ni,tengok diri sendiri mula buat muka kesal sebab rasa diri ini sangat teruk.
Orang bangun di kala azan subuh dilaungkan.Tapi aku bangun semasa azan zuhur dilaungkan.haaa, nampak tak tahap hibernasi dia? Mohon emak mertua terus sudi menerima tanpa berfikir masak masak.
Dah bangun tidur, tahu buat salah sebab bangun lambat yang bakal mengundang kemarahan ommak teruslah aku acah acah nak sidai kain,kemas rumah kemudian bersihkan dapur. Lagi nampak klishe bila bangun terus tanya mak sihat?Mak buat apa je pagi ni? HAHAHA!
kau memang mengundang mira!memang mengundang :D
Fake je semua ni.




Hari ini jugak,pada detik khamis ini aku dapat apa yang dah lama aku cari.Apa yang dah lama aku mahukan.
Gelaran siswazah.Bak hangg, gua terdesak gila nak bergelar mahasiswi.Rasa kawan kawan lain sangat ohsem tahap kembang punya hidung bila melihat mereka berpusu pusu ke kuliah, hidup bahagia dengan kawan kawan sambil pakai tag Universiti masing masing kemudian update status dah tak buat kerja sekolah tapi buat assigment.
Aku sebagai stalker tegar, hanya mampu wow terbeliak biji mata sambil hati tersayat sedih kerana diri masih bersarungkan baju sekolah.
Itu memang satu penderaan mental yang membakar semangat berkobar kobar sampai jadi dendam kesumat. haha.

Dan pagi tadi, UPU boleh disemak jam 12 tengah hari.Memang berdebar sangat lah sampai makan tak boleh berhenti.Mengharapkan kesedapan makanan itu buat aku kenyang.Leka mengunyah leka tak fikir UPU.Lepas tu bagi hilang gemuruh cadang nak bangun jam 2.00 petang sebab kalau keputusan okay boleh terus bangun.Kalau keputusan tak okay boleh lah sambung tidur.
Tekad yang baru sebab tadi macam ada gerak hati bakal terima berita buruk.Aku celik mata pada jam 11.50 pagi.Mandi minum susu dutch lady seteguk dua terus duduk depan komputer :)

Buka punya buka,sebab web lambat nak loading mencelah sebentar layan running man.Kehandsoman dan ketegapan badan Kimjongkook buat rasa berdebar aku hilang.Muncul pula rasa ghairah.eh?
Lepas tu dah boleh buka.Banyak pula dimintanya.IC dan NO GILIRAN :)
click dah clcik lambat lagi loading.haishh bila cerita kau nak habis ni Umai? haha.
sambil jari main chak chak dengan skrin tutup tutup mata, terus nampak page ni!
ALHAMDULILLAH. jerit dalam nada terkejut.mak orang dapat UM!
MAK ORANG DAPAT UM!
Alhamdulillah :)
Terima kasih Allah kerana kabulkan pilihan pertama aku.



KAUNSELING? kenapa kaunseling?
Sebab minat dan rasa nak jadi pensaiko yang paling berpengaruh! haha.
tak lah.Sebab musababnya sangat panjang.Dah jejak masuk baru boleh bagitahu kenapa memilih bidang kaunseling.


ye cik?Ada masalah? Mari saya selesaikan.Nyiahahaha!aumm!



Kemudian secara membabi buta pula terus print screen dan upload dekat facebook.HAHAHA!kau nampak tak betapa riang ria rayanya hati ini.Tak fikir dah orang nak mengata apa.Cuma fikir nak merasa macam rakyat jelata fesbuk yang bila dapat dekan markah suam suam kuku paras hidung terus mencanang dekat fesbuk.Kiteww pun nak tiru lah. haha.Bila dah upload dan merasa perasaan tiu, rasa segan terhadap diri sendiri.Mengapa boleh jadi rakus yang sedemikian ni Mira? Malu sikit.malu orang tengok.


Secara simpul matinya,ALHAMDULILLAH.
Tak sangka ianya dejavu bila scroll balik entry yang lama lama, apa yang aku catitkan pada tarikh 3 MAY 2010 jadi kenyataan.Dengan tajuk entry yang baru nak up BAKAL PELAJAR UNIVERSITI MALAYA bakal menjadi kenyatan.Dengan kuasa dan izin ALLAH semua boleh berlaku.Ianya mencetuskan senyuman dalam diri aku.Tak sangka bin ajaib.entry masa hingusan.Tajuk macam kena lahhh hehe
BAKAL PELAJAR UNIVERSITI MALAYA ;)

Memang seronok.Dan maksima seronok tu kita je yang faham.Sebab aku je yang rasa betapa losernya masa terkandas di tingkatan 6.masa Uitm buang aku sebab tak lepas interview sebab masa duduk bercakap kenalkan diri boleh nervous main seret seret hujung kaki dekat kerusi.Urgh! Tak meyakinkan betul gaya kau.Dan sekarang, ianya betul.Allah aturkan yang terbaik.Sakit perit malu bodohnya selama 2 tahun aku mengambil STPM buatkan aku bermain dengan istilah balas dendam.Dan, ini apa yang aku dapat atas firman KUN FAYAKUNNYA.

Mungkin betul, masih terlalu awal untuk bersorak riang atas diri sendiri.Mungkin.
Cuma kalau boleh dipasifkan ianya adalah perlu bila kau sendiri rasa sangat jealous dan tak berguna waktu ada suara keliling yang pertikaikan diri kau,kemampuan kau dan siapa kau yang sebenar.Dibesarkan dengan aset petah bercakap tapi kosong isinya atau kau jenis yang tahu kehendak kau dan boleh buktikan kenyataan itu.
Aku menulis catitan ini untuk diri sendiri.Sebagai peringatan bahawa ini adalah langkah pertama dalam perjalanan yang sangat sangat masih panjang jauhnya.
Langkah pertama yang aku mulakan dengan ucapan syukur alhamdulillah.







Hakikatnya, aku bukan mencari jutaan kata tahniah.Bukan emosi kagum dari mereka yang memerhati aku mahukan.Aku cuma mahu menjadi sebahagian daripada sejarah.sejarah Universiti Malaya yang dah melahirkan beratus penyumbang bakti untuk negara.Ya, itu apa yang aku cari.nikmat bila merasai sejarah dan jadi sebahagian daripada nilai sejarah itu.
Apa yang aku mahukan adalah senyuman dari wajah mak dan ayah.
Biar mereka yang lain kata baru permulaan,nyahkan! sebab aku tahu senyuman dari bibir mak dan ayah itu memberitahu aku bahawa aku boleh jadi lebih lagi dan you did a great job! Tahniah ,sayang :)

Alhamdulillah.Perjalanan masih jauh.Ada 2 bulan sebelum mula tempoh perah otak dan kerahan tenaga.Jujur, aku tidak faham nilai etika survivalnya hidup sebagai pelajar ipta.Mohon bantuan dan diberi kekuatan.
Assalamualaikum :)

UM,UM,USM,USM,UNIMAS. <3 td="">



Jangan muka kau cenggini sedah bila kena tendang dari kampus.hahaha. EH,tak baik cakap cenggitu.ianya doa.Mohon yang baik baik sahaja.amin.

*pesan dia : Jangan terlalu mendongak.
bye!




Tuesday, July 2, 2013

Kembali ke tebiat asal.


Assalamualaikum dan salam satu Malaysia!
Malaysia Boleh... bla bla bla.Teringat nada suara lemau makhluk PLKN masa sebut benda alah ni.
Eh! Baru mukadimah dah berdesup rakus sebut pasal PLKN.Rindu ke kak?Rindu eh?Alololo.Rindu letteww,
Mengada sangat dah 8 hari dekat rumah baru terbit rasa rindu
Tapi tu lah,haruslah ego kan.Tak kan nak menaip dekat status sepanjang masa tentang PLKN.Meluahkan rasa rindu dan emosi yang tidak tenang macam adik adik dekat news feeds tu.
hahaha.Annoying sangat.Bila dekat kem kau menyumpah seranah.Masuk kelas jahanam mulut maki hamun.Dah sampai rumah tergedik pulak nak rindu.Pijak perut laju laju nak?
Okay stop it.


Jangan nak marah membuak buak sangat.Sebab entry kali ni pun aku menyelit nyelit jugak tentang PLKN.
Jujurnya, program ni menarik dan sangat menghairahkan.Bila dah sampai sana baru tahu mcm mana rupa bentuk aktiviti yang sebenar.Malu lah jugak, macam dah ludah jilat balik.Masa surat sampai satu dunia aku canang tak nak pergi siap mensialkan lagi PLKN.wuwuwuwu.Sangat keji.Tapi bila dah masuk kem, dah lalui aktiviti dah kenal kawan dan dah dapat biasakan diri, tak segan dah nak tangkap gambar dengan baju celoreng muka hitam legam melekit lekit upload dekat FB sambil letak caption kitew buwdark PLKN. *angkat kening sikit kak? haha

















Orang kata, tak kenal maka tak cinta.Orang kata barang yang lepas usah dikenang :)
Tapi, betul semua tu dah jadi satu sejarah.Satu kenangan yang aku tak dapat lupakan.Mungkin, ada hikmah kenapa kerajhaan beria ria nak aku masuk PLKN siap panggil dua kali surat sampai dekat rumah.isk
Rupa rupanya, banyak yang aku dapat dan aku belajar.Semua tu mematangkan aku.Tergolong dalam kumpulan yang tua bangka, aku belajar dan cari nilai keibuaan sikit.Bila kau kena jadi ketua kepada budak budak bawah kau yang pangkat adik adik.
Masa tu lah, aku cuba pesongkan sikit kebiasaan aku yang sebelum ni memang pentingkan diri sendiri dan tak suka dengan budak yang bawah umur daripada aku.Tapi dekat sana, dipanggil sebagai kak yong,kak ngah dan ahhkaak buat aku fikir, boleh tahan jugak aku ni jadi kakak.Macam dihormati dan disayangi, Haha.Ni kalau mak tahu, mesti dimaki sebab sungguh licik aku bersembunyi di sebalik topeng kelembutan.Padahal, aku lah paling zalim ekcellyyy :p

Satu penganugerahan yang aku sendiri tak jangkakan.WIRAWATI TERBAIK :)




Baik sangat ke kau ni mira?Sampai dinobatkan bagai.haha.Entah.Satu persoalan yang aku tak dapat cari jawapan, mcm mana ketua jurulatih boleh cadangkan nama aku secara tunggal.Mungkin ada aspek lain yang dinilai yang aku rasa cara aku selesaikan tugasan kumpulan atau cara aku bercakap bila di depan orang.
Ya, memang dekat mana mana pun aku nak jadi ketua aku nak kan perhatian.Dan aku suka bila aku bercakap orang mendengar :) Dan perkara tu aku dapat masa di kem.Dan alhamdulillah.Anugerah ni buat aku kenali potensi aku.Cari ubah dan baiki lebih baik untuk masa akan datang .

Tak banyak yang aku ikhlas nak imbas balik.Sebab jujur aku cakap,persahabatan dan hubungan aku masa dekat kem aku rasa habis dekat situ je.
Aku tak ada nafsu nak terus berhubung dekat luar dan letak satu medium komunikasi dengan mereka sebabnya dari mula aku masuk, datang aku sekadar nak menimba ilmu dan habiskan hutang dengan kerajaan.
Aku datang, bukan untuk buat kawan. Done.
Kenapa ayat kau mengundang sangat ni Mira? haha.








And here we go.Yang katanya dikagumi sangat. aku dah berjaya turun 5kilogram.
Tapi masih tak boleh nak bangga sebab BMI aku masih di tahap obesiti.haha.Kejinyewwww
Balik rumah dengan bangun tengah hari.Orang bangun masa azan subuh,aku bangun masa azan zuhur.Makan tak henti henti sebab penangan air tangan mak, Sumpah! Jahanam gua punya berat badan ideal.JAHANAM.









Dengan berbekalkan elaun RM150 ,aku menghabiskan sisa kehidupan yang santai dengan berpeleseran sakan bersama teman seangkatan.Sakan kau mira bawa avanza berdating, macam dah anak enam bak hang.
Lagi seminggu sebelum dapat aku tahu mana hala tuju aku.Keputusan UPU memang mendebarkan urat kentut,Dan kalau rezeki itu ada,impian boleh digarap dan masih boleh diteruskan aku ada dua bulan lagi untuk menggemukkan badan.
yeay!
bye.