Jiran Tetangga

Saturday, October 26, 2013

Aku yang dulu bukan yang sekarang.


Assalamualaikum dan salam sejahtera! :D
Geli tak kalau nak pakai tajuk lagu tegar "Aku yang dulu bukan yang sekarang"
dulu ditendang sekarang ku disayang
dulu di keji sekarang ku dipandang
dolu dolu dolu ku menderita kegemukan
sekarang aku lagi gemuk hikhok hikhok!
wahahaha

Ini adalah entry pertama aku selepas bergelar mahasiswi Universiti Malaya
Kenapa mira kenapa?
Kenapa ini yang pertama selepas nak dekat 2 bulan kau dah masuk belajar..
kenapa mira?
Adakah sebabnya aku sangat acah acah sibuk ?
bhahaha



Ya,memang sibuk.Sebab tu lah aku tegaskan sekali lagi aku yang dulu bukanlah yang sekarang.
Dulu.. masa dekat sekolah masa zaman stpm seronok gila nak mampus kebabian bahagia.
Semua cikgu sumbat. Semua cikgu sediakan.
Kerja aku bukak mulut terima terima terima, kalau tak setuju melawan dan mengata belakang belakang mempengaruhi rakan sebaya sehingga pernah dilabelkan derhaka oleh cikgu kelas -_-

Sekarang , baru aku celik dan nampak dunia ini. Dunia yang besar dan bulat. eecewahh
Sekarang kena bersaing. Apa yang boleh aku simpulkan berdasarkan pemerhatian dan ujikaji diri sendiri
aku rasa yaaa budak stpm kena bersaing, kena cepat, kena laju, kena catch up dan kena berdikari dan kena faham konsep. Sebab ini bukan alam persekolahan lagi.
Sangat ada beza. Dekat sini semua gerak sendiri dan alhamdulillah, dari penceritaan kawan kawan yang masuk u awal dari aku, dorang kata kena standby dan matang. Jangan harapkan bantuan orang lain.

Maka, boleh lah aku praktikkan. Walaupun kadang kadang, aku tercengang bangang jugak dengan situasi pembelajaran dia, Isk. Bila buat muka nak meraih simpati tak cukup kasih sayang pensyarah tibai setempek
'girls, ini bukan school feeding okay? You all dah masuk Universiti. Wake up.Tak ada orang dah nak suapkan you all'
Choooyyyyy!
Dia guna analogi school feeding aka breast feeding.
Puting susu siapakah yang aku nak sedut ni? haha

Setakat ni, okay.
Masa disambut sebagai pelajar baru, aku diberi nasihat yang serupa banyak kali
Ini UM, the best university in Malaysia. So kalau you masih berada di alam mimpi, rasa nak main main. Rasa malas rasa sayangkan waktu tidur tak ada fokus tak ada matlamat, you better stop it.Jangan malas, if tak next sem muka you tak ada dah.
Ya, aku setuju dan aku akui. Betul, kalau malas aku akan kecundang.

Persoalannya, beban berat tu aku tak rasa lagi sebab aku sendiri risau dengan diri ini.Kenapa aku banyak sangat masa tidur berbanding masa belajar? Kawan kawan bilik tengah malam bukak buku, aku tidur.Petang tidur lepas balik kelas tidur.
Pagi pergi kelas tu pun bertikam lidah dengan nafsu syaitoooon durjana. Otak kata, jangan bangun., tak payah !pergi tidur. Tidur lagi nikmat. Tak payah pergi kelas mira.Its nothing!
Tapi hati bisik bangun! Jangan jadi bodoh kau nak sia siakan peluang kau.
So, lepas macam nak mati buat keputusan ke tali gantung, barulah aku bangun.


Natang mu mighhaaa. Dulu masa tak dapat, beribu kali meniti di bibir nak masuk U nak masuk U.
Sekarang bila dah dapat, jadi sambil lewa jadi putus asa.
Silap aku juga, aku sangat sangat terlalu memandang tinggi kepada budak budak disekeliling aku.
Mata aku lihat mereka pandai. Hati aku kata mereka hebat.
Dan aku menunduk lihat diri sendiri. Segan.isk!
Captain kata, aku terlalu banyak fikir yang negatif berbanding positif. Sebab tu lah muka lemau lembab je.
Jadi dari situ, mental breakdown dah melampau lampau.Sebab tu rasa loser je, rasa forever alone rasa sikap kebergantungan tu sangat tinggi. Sampai aku tak boleh jengket nak bergantung.
Bahaya mira bahaya. Shaz kata, aku kena bangun! Ingat dulu sebelum masuk sini betapa susahnya aku merangkak nak dapatkan tempat yang macam sekarang. Shaz kata, bangun! Jangan siasiakan. Sayang shaz :') Omnomnomnom.

Mungkin secara total masih belum biasa. Sangat kekok. Sampai ada masa, aku rasa aku forever alone. Sumpah woyyyy
Macam tak ada kawan.
atau yg lagi tepat, macam tak ada orang nak kawan dengan aku HAHAHA
sebab? adakah muka aku muka bangang abadi? atau muka aku acah acah sombong tahap kak ton? versi kak ton yang dah tak comel langsung. wwuwuwu
entah .Aku sunyi.isk
Aku ambil masa yang sangat lama untuk biasakan diri.Untuk kenal dengan orang.Plus, boleh dikira dengan jari berapa orang yang tak berhijab -,-
Kalau itu yang dijadikan halangan, ya aku rasa mereka yang berniqab ala ala suci tu nampak tanduk di kepala aku. puih

Tapi alhamdulillah.
Kalau nilai kawan tu aku tolak tepi, aku rasa sebagai langkah permulaan aku dah dapat tapak untuk berjalan ke arah apa yang aku nak.
apa yang aku mahu dan apa yang aku cari.
Amirah mahu menakluk mata yang melihat, telinga yang mendengar, minda yang berfikir dan jiwa yang berperspsi.
Aku sejak dalam perut mak aku dah kata dengan mak, aku mahu dikenali.
Aku suka bila aku bercakap, orang mendengar, orang terpukau dan orang memuji.
Itu akan membangkitkan rasa ghairah aku untuk terus melangkah cari siapa aku yang sebenar.
Aku sukakan penonjolan yang positif dan aku suka berada di atas,
Amirah, mahu menakluk dunia.
eceececeh.. kemain ayat hiperbola kau. Hashtag Ini semua Poyyyyoooo! haha



Dari segi aktiviti yang bernas, Aku ada lah juga memncuba nasib sebagai Pengacara.
Tapi peringkat kolej je lah haha.
Nak lebih lebih tak tegar lagi.

Kemudian disusuli dengan cuba nasib sebagai pengacara majlis yang besar sikit
Sayang seribu kali sayang, niat awal mungkin tak betul.Maka aku direject dengan padunya! Hahaha
Dah lah jadi peserta pertama.Haaa kau. hashtag Kelas kau maria! :D
Pandai juri tu bagi komen positif yang membuatkan hati aku berbunga kembang sebab rasa mcm dah power dah.Malangnya tunngu punya tunggu haaaa kau.Mampus tak ada feedback haha
Its okay, muka kena konfident gaya kena bagus! :p



Seterusnya, ini ruang lingkup yang paling aku gemari.
Aku kan memang gemar bercakap.Jadi ketagih nak cakap kuat kuat jerit lantang lantang haha.
Walaupun sebenarnya apa yang aku kata itu adalah SAMPAH
Selagi kau yakin bercakap, walaupun butirannya sampah sarap kau tetap akan dapat terus bercakap hingga ke nokhtah terakhir. hikhik
Ini adalah satu permulaan yang ohsem! Posisi mighha di kerusi ke tiga.
Perlawanan debat antara kolej. Aku mewakili kolej kediaman kesebelas.
Dapat tempat keenam daripada 12 kumpulan.Okay lah kot.
Jadi laahhhh haha


Tapi sebagai pencapaian individu, 3 kali berturut sebagai pendebat terbaik dan keseluruhan adalah 3 tempat teratas.
3 adalah aku aka wanita tunggal ibu tunggal haha dan dua lagi adalah lelaki yang bakal mengepalai arena kepimpinan.Tahniah :)

Bercakap tentang kawan kelas. Alhamdulillah, aku seronok aku selesa dan aku dalam proses untuk kenal dan kenal mereka lagi.
Yang mana, kalau mahu jadi pemerhati yang prejudis aku nampak dalam kelas tu sebenarnya dah wujud siapa kawan siapa lawan.
Bukti pendedahan, dihujungnya andai benar apa yang aku rasa, aku akan beritahu.
Tapi kalau salah? Mohon ramai ramai tampar mulut aku laju laju sebab terlalu puaka mengata orang.mihimihmih
Aku tabik dengan dimensi baru yang kawan kelas aku bawa. Cina, yaa.Cina dalam kelas aku sangat sangat lantang lancang berani dan outspoken.
Hingga gentar aku nak bertentang mata hikhik

Kelas aku seramai 36 orang.5 lelaki dan 31 perempuan.
Buat masa ini, aku boleh kata kami okay dan kita okay.
Buat masa ni. Dan aku harap hingga penghujungnya akan terus okay.Sebab 4 tahun wehh nak mengadap muka yang sama.Tak sakit kau kalau awal awal dah main kotor? :D

I love them!
telepati yang makin serasi.







Kami dah sama sama buat kerja amal cucian kereta dekat dengan perpustakaan utama UM.
Sebab nak dapatkan dana selagi boleh selagi mampu sebelum ke penjara marang Terengganu.
Lawatan ke Penjara Marang yang diilhamkan oleh Dr Razak yang dia nak sangat sangat kempunan ala ala ibu mengandung nak tengok banduan, dan melangkah masuk ke penjara.hihi.Dr comel :D
Andai tiada aral, dalam tahun ni akan ada lawatan ke penjara marang dan trip ke terengganu.
Haaa nampak? Ada dua tujuan dalam satu visi destinasi haha

Cucian kereta hari tu kami dapat kumpul hampir rm800 dalam masa 2 hari.
Hebat kan? Boleh kembang kuncup hidung sambil kira duit sebab banyak tuu dalam masa 2 hari yang cuma separuh separuh hari sahaja.
Terkeluar bakat sental daki kereta dalam diri masing masing.Tak pernah pernah lepas mak beranakkan rajin nak menyental kereta, haaa kau bila dah masuk universiti bukan main meratap sembah pelanggan paksa suruh cuci kereta. Kalau tak,kereta anda kami calarkan!
Segan juga bila berjalan naik bus semua, usung baldi. Baldi gua dah lah bapaklah besarnyaa pun adoy terberrr
haha. Alhamdulillah, aktiviti santai riadah basah ketiak yg menarik.Yeay!








Bercakap tentang roomates , aku rasa kami okay.
Sorang dari kl perak dan kelantan.Latar belakang dan olahan cara yang berbeza, bilik jadi caca marba haha.

Sekarang cuti seminggu sebab raya korban.
Mukadimah dah sampai di penghujung. Tak nak taip lebar lebar sebab baru menapak bertatih di sini.Macam macam boleh jadi, tapi inshaallah mohon yang bakal terjadi adalah yang baik baik.
Seronok tengok bila orang dah konvo :')
aku? 4 tahun lagi.
Captain, tunggu sayaaaaa hehe
Mak ayah tunggu mighha

Nak cakap satu lagi, kes rasmi yang dah macam aur dengan tebing aku dah makin gemuk weh!
Tahniah mighaa tahniah. Luaskan kuasamu.
Balik rumah mak ayah marah membebel sebab dah makin gemuk lantas kaitkan dengan isu sensitif nanti kau tak berlaki. Its okay daddy mommy, i rasa captain nak je dekat i. hikhok hikhok!
Siapa boleh tahan bila kau boleh cedok nasi sebanyak mana, lauk 3 4 jenis kau cuma bayar rm4.00, Chicken chop set lengkap rm4.50 , makanan goreng goreng kuali panas rm3.50 .Semua disediakan dalam kuantiti pecah perut!
Tidak kah itu namanya syurga makanan? Lagi nikmat berbanding gadis tepi jalan di Krabi Hatyai dan phuket. weehuuuu!
3 tahun lagi, muka gua boleh mencanak dalam iklan Gain weight! haha


Sebagai santapan biji mata , tataplah selingan gambar umai sepanjang di UM.
Lokasi semua di bilik pergi balik ke kampus fakulti.Belum lagi jelajah jadi kakak kawasan.
tatap je tau, tak suka tatap sila tutup. :D














Okay lah... ayat penutup yang ham ham ham hambar.
Nak siapkan assigment.Semenjak dua menjak ni, tak sebut dah kerja sekolah hikhik. Dah 3 hari dekat rumah, haram jadah kerja satu apa belum siapppppppppp.
K byee, Adios pembaca yang bermata cantik.




No comments: