Jiran Tetangga

Thursday, July 11, 2013

Terima kasih, MAHA HEBAT.


Hehe.Rasa nak masuk blog buat gelak tikus malu malu pulak.
Sebab sekarang kan bulan puasa, tapi aku tak puasa tapi muka dia punya selebet macam orang puasa.
Tak ketinggalan jugak, bila sahur muka aku yg bangun mengadap meja makan dulu.
Haa, nampak tak dia punya rakus gelojoh tu?
Sangat tak matang bila masuk terus mengaku tak puasa.aish!

Hari kedua dan mungkin aku rasa pada hari keempat molek sungguh itu aku memulakan pengembaraan pertama puasa.
Setahun datang sekali dan memang menarik lah.Orang kata bila puasa memang syaitoon dah kena ikat.Jadi, pada bulan ni apa yg kita tonjolkan tu adalah diri kita yang sebenar.
So?Bila baca ayat ni,tengok diri sendiri mula buat muka kesal sebab rasa diri ini sangat teruk.
Orang bangun di kala azan subuh dilaungkan.Tapi aku bangun semasa azan zuhur dilaungkan.haaa, nampak tak tahap hibernasi dia? Mohon emak mertua terus sudi menerima tanpa berfikir masak masak.
Dah bangun tidur, tahu buat salah sebab bangun lambat yang bakal mengundang kemarahan ommak teruslah aku acah acah nak sidai kain,kemas rumah kemudian bersihkan dapur. Lagi nampak klishe bila bangun terus tanya mak sihat?Mak buat apa je pagi ni? HAHAHA!
kau memang mengundang mira!memang mengundang :D
Fake je semua ni.




Hari ini jugak,pada detik khamis ini aku dapat apa yang dah lama aku cari.Apa yang dah lama aku mahukan.
Gelaran siswazah.Bak hangg, gua terdesak gila nak bergelar mahasiswi.Rasa kawan kawan lain sangat ohsem tahap kembang punya hidung bila melihat mereka berpusu pusu ke kuliah, hidup bahagia dengan kawan kawan sambil pakai tag Universiti masing masing kemudian update status dah tak buat kerja sekolah tapi buat assigment.
Aku sebagai stalker tegar, hanya mampu wow terbeliak biji mata sambil hati tersayat sedih kerana diri masih bersarungkan baju sekolah.
Itu memang satu penderaan mental yang membakar semangat berkobar kobar sampai jadi dendam kesumat. haha.

Dan pagi tadi, UPU boleh disemak jam 12 tengah hari.Memang berdebar sangat lah sampai makan tak boleh berhenti.Mengharapkan kesedapan makanan itu buat aku kenyang.Leka mengunyah leka tak fikir UPU.Lepas tu bagi hilang gemuruh cadang nak bangun jam 2.00 petang sebab kalau keputusan okay boleh terus bangun.Kalau keputusan tak okay boleh lah sambung tidur.
Tekad yang baru sebab tadi macam ada gerak hati bakal terima berita buruk.Aku celik mata pada jam 11.50 pagi.Mandi minum susu dutch lady seteguk dua terus duduk depan komputer :)

Buka punya buka,sebab web lambat nak loading mencelah sebentar layan running man.Kehandsoman dan ketegapan badan Kimjongkook buat rasa berdebar aku hilang.Muncul pula rasa ghairah.eh?
Lepas tu dah boleh buka.Banyak pula dimintanya.IC dan NO GILIRAN :)
click dah clcik lambat lagi loading.haishh bila cerita kau nak habis ni Umai? haha.
sambil jari main chak chak dengan skrin tutup tutup mata, terus nampak page ni!
ALHAMDULILLAH. jerit dalam nada terkejut.mak orang dapat UM!
MAK ORANG DAPAT UM!
Alhamdulillah :)
Terima kasih Allah kerana kabulkan pilihan pertama aku.



KAUNSELING? kenapa kaunseling?
Sebab minat dan rasa nak jadi pensaiko yang paling berpengaruh! haha.
tak lah.Sebab musababnya sangat panjang.Dah jejak masuk baru boleh bagitahu kenapa memilih bidang kaunseling.


ye cik?Ada masalah? Mari saya selesaikan.Nyiahahaha!aumm!



Kemudian secara membabi buta pula terus print screen dan upload dekat facebook.HAHAHA!kau nampak tak betapa riang ria rayanya hati ini.Tak fikir dah orang nak mengata apa.Cuma fikir nak merasa macam rakyat jelata fesbuk yang bila dapat dekan markah suam suam kuku paras hidung terus mencanang dekat fesbuk.Kiteww pun nak tiru lah. haha.Bila dah upload dan merasa perasaan tiu, rasa segan terhadap diri sendiri.Mengapa boleh jadi rakus yang sedemikian ni Mira? Malu sikit.malu orang tengok.


Secara simpul matinya,ALHAMDULILLAH.
Tak sangka ianya dejavu bila scroll balik entry yang lama lama, apa yang aku catitkan pada tarikh 3 MAY 2010 jadi kenyataan.Dengan tajuk entry yang baru nak up BAKAL PELAJAR UNIVERSITI MALAYA bakal menjadi kenyatan.Dengan kuasa dan izin ALLAH semua boleh berlaku.Ianya mencetuskan senyuman dalam diri aku.Tak sangka bin ajaib.entry masa hingusan.Tajuk macam kena lahhh hehe
BAKAL PELAJAR UNIVERSITI MALAYA ;)

Memang seronok.Dan maksima seronok tu kita je yang faham.Sebab aku je yang rasa betapa losernya masa terkandas di tingkatan 6.masa Uitm buang aku sebab tak lepas interview sebab masa duduk bercakap kenalkan diri boleh nervous main seret seret hujung kaki dekat kerusi.Urgh! Tak meyakinkan betul gaya kau.Dan sekarang, ianya betul.Allah aturkan yang terbaik.Sakit perit malu bodohnya selama 2 tahun aku mengambil STPM buatkan aku bermain dengan istilah balas dendam.Dan, ini apa yang aku dapat atas firman KUN FAYAKUNNYA.

Mungkin betul, masih terlalu awal untuk bersorak riang atas diri sendiri.Mungkin.
Cuma kalau boleh dipasifkan ianya adalah perlu bila kau sendiri rasa sangat jealous dan tak berguna waktu ada suara keliling yang pertikaikan diri kau,kemampuan kau dan siapa kau yang sebenar.Dibesarkan dengan aset petah bercakap tapi kosong isinya atau kau jenis yang tahu kehendak kau dan boleh buktikan kenyataan itu.
Aku menulis catitan ini untuk diri sendiri.Sebagai peringatan bahawa ini adalah langkah pertama dalam perjalanan yang sangat sangat masih panjang jauhnya.
Langkah pertama yang aku mulakan dengan ucapan syukur alhamdulillah.







Hakikatnya, aku bukan mencari jutaan kata tahniah.Bukan emosi kagum dari mereka yang memerhati aku mahukan.Aku cuma mahu menjadi sebahagian daripada sejarah.sejarah Universiti Malaya yang dah melahirkan beratus penyumbang bakti untuk negara.Ya, itu apa yang aku cari.nikmat bila merasai sejarah dan jadi sebahagian daripada nilai sejarah itu.
Apa yang aku mahukan adalah senyuman dari wajah mak dan ayah.
Biar mereka yang lain kata baru permulaan,nyahkan! sebab aku tahu senyuman dari bibir mak dan ayah itu memberitahu aku bahawa aku boleh jadi lebih lagi dan you did a great job! Tahniah ,sayang :)

Alhamdulillah.Perjalanan masih jauh.Ada 2 bulan sebelum mula tempoh perah otak dan kerahan tenaga.Jujur, aku tidak faham nilai etika survivalnya hidup sebagai pelajar ipta.Mohon bantuan dan diberi kekuatan.
Assalamualaikum :)

UM,UM,USM,USM,UNIMAS. <3 td="">



Jangan muka kau cenggini sedah bila kena tendang dari kampus.hahaha. EH,tak baik cakap cenggitu.ianya doa.Mohon yang baik baik sahaja.amin.

*pesan dia : Jangan terlalu mendongak.
bye!




2 comments:

::..Kay Ferra..:: said...

Semoga berjaya! Gua bajet kacang jer masuk ipta nie..hehe

::..Kay Ferra..:: said...

Semoga berjaya! Gua bajet kacang jer masuk ipta nie..hehe