Jiran Tetangga

Wednesday, September 15, 2010

RAYA TERANG TRANG TANG TANG!

*beri senyuman semanis gula.manis kan?haha

hye!selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin. :)
secara zahirnya melalui perlakuan,kata2 lisan,adegan2 yg x sepatutnya,tabiat2 yg kurang cerdik dan pelbagai lagi yg dapat dilihat oleh pancaindera.
secara batinya,mohon kemaafan melalui kerohanian jiwa,hati dan dalaman.yang tak nampak.umpat keji,kutukan,hinaan,pujian,kesentapan hati dan yg mana perilaku pengecut kutuk dalam hati bukan depan depan.
ampun maaf zahir batin yaaa kawan kawan.
terima?agree?accept?
okay!setle.senang kerja aku.haha
:)

masih dalam mood raya dan semangat raya dan masih gagah melantak kuih raya di setiap rumah.okay.aku beraya di kuala lumpur.tahun ni tak balik ke kampung pun.so lagu sudirman 'balik kampung'awal2 lagi aku nyah kan daripada menjadi halwa telinga.sebab bila dengar lagu tu pasti hati aku terguris syahdu ;D
pekebenda nya dasyat kemain layan lagu balik kampung,tapi jasad statik je kat bandar.uhhh!bosan gila.

tuntasnya!tidak kurang hebat jugak lah beraya tahun ni.walaupun tak pakai heels sebab x sempat shopping,alhamdulliah,aku kulit tebal je beraya pakai kasut buaya.krokk krook krook ;Dsetaillo lah mu!

*tatap lah kasut raya ku (^_^)

eh.macam tak kena je alasan ni.kalau soalan KBKK mesti aku x dpt markah full.haha
ingatkan raya kat bandar ni x best,rupa rupanya tak de lah teruk mana.
okay je.aku msh nampak je orang2 korparat memakai baju melayu bersamping,kanak2 riang berlari main ketuk2 pintu rumah,bunga api dan mercun saling bermusuhan berbalas bunyi dan cahaya,mat mat rempit yang kununya setailo konvoi ramai ramai bawak awek berjamban besar pusing keliling jalan.
tak de lah teruk mana.
ehm...sebenarnya kan,..........
aku tipu je.
sebenarnya kan,
memang tak best langsung.jauh lagi meriah suasana di kampung halaman. ;(


*satu jiwa satu kebahagian untuk satu keluarga yang bersatu

bagi aku,hari raya mesti diraikan dan dinantikan dengan penuh teruja.sebab masa ni lah kita akan berkumpul dengan family.yang dah lama tak jumpa,bila time raya je tiba2 tunjuk muka.dulu masa kahwin tak de anak,bila datang jumpa..hah!hamekkk kau beranak pinak.okay.kanak2 serabut.
ye.aku ibu tiri.dengan budak agak2 suam kuku je nak melayan.kadang2 je bole hipokrit muka manis manis suka budak main chak2 mungkin sebab ada jejaka tampan sedang perhatikan gaya
saya melayan kanak2.tak pun,abang budak yg aku main acah2 tu hensemmmmmmm
wahh.sungguh keibuan lah humaira balkiss ;D
cuti sekolah ni dua minggu.2 minggu sahaja.
mira dah study belum??kan lepas ni naik sekolah seminggu after tht akan trial spm.dah ulangkaji dah?
eh eh..tanya pulak...
mestilah b.e.l.u.m.
aku cadang,minggu pertama biar berfoya foya sakan.hadapi dengan tenang dan rancak bergaya.kan cuti,kan raya,kan buzy,kan ramai orang datang rumah,kan letih tolong mak,kan letih memasak,kan letih susun kuih..kan?kan?

*gembira je bila dapat berpoya poya.

dan sekarang,masuk minggu kedua.tak sampai 5 hari akan naik kembali ke sekolah.
cadangan asal yg tulus murni dan adil saksama,minggu kedua mcm biasa lah.kena belajar dan mula menyentuh buku.
sentuh...belek,baca,buat adalah berbeza ya tuan2?
saya hanya menyentuh sahaja.ahaha :)

sebenarnya kan,kalau ikut kan adat dan perpatihan mak mak cik kat kampung aku tu.
bila jumpa,diorang selalu buat statment makan dalam.
berkaitan dengan perubahan fizikal yang mendadak.makin cun kah?makin ayu kah?manis kah?jelita kah?dara sunti manis jelita kah?
kahkahkah,bukan tu ayat lazim yg selalu aku dengar bila pertemuan dengan makcik2 kat kg.
diaorang selalu buat muka terkejut,sambil salam sambil dahi berkerut dan dialog nya.aku tau,dorang nak gurau kasar je tuh..
'anak sapa ni?,bukan main lagi sekarang,dah besar yee.dulu makcik jumpa.kau ni ekcik halus je.sekarang bukan main besar tembam lagi.bila nak kahwin?'
-_- m.a.m.p.u.s
okay,jiran nenek tak urban!


*muka selebar acuan BISKUT MARIE

aku ingatkan tahun ni tak beraya kat kg,x der lah lagi aku jumpa dialog tu.rupa rupanya ada je.eh eh buat2 terkejut.haha
ada je.segerombolan mak mak cik yg selalu merewang dan berzanji dekat kawasan rumah aku ni bahaskan topik yg sama,iaitu kenapa aku sekarang dah besar?besar dalam erti kata gemuk? kenapa ekh?satu jawapan yang aku belum pasti wujud kesasihanya,mungkin hormon aku ni aktif.haha

gahhh!raya 2010.sebelum peperiksaan percubaan spm.sila senyum humaira.tak mo tak mo tak mo nampak gugup.babap nanti.chill lah ye. :)


*okay.ni dengan kakak.beza?mana adik mana kakak.selamber adiknya hebat dah pecut tumbesaran kakak nye.weeeeee

*En.Mohd Azizul.ayah saya!my dad is better than you dad.hehe
*Pn.Nor Aziyati.mak saya!belum pernah berjumpa dengan bakal menantu.sebab anak dye memang tiada calon. ;D



OKAY!ini lah anak dia yang masih belum ada calon tu.yang masih single TERANG TANG TANG!
haha,tiba tiba

okay,bye bye
:)

Thursday, September 9, 2010

selamat tinggal ramadhan,terima kasih :)

selamat tinggal ramadhan.terima kasih aku ucap kan kepada kamu,ramadhan sebab kamu masih ingin dan sempat meluangkan masa bersama aku :)dan hari ini kamu akan pergi.pergi jauh dan ini adalah hari terakhir kamu dan aku bersama.
jika ada kesempatan dan masa,hayat aku masih ada kita akan berjumpa lagi ramadhan.terus berjumpa bersama melayari hari2 siang dan malam mencipta satu nostalgia indah.

ehem.ehemm...ayat dah mendung2 dah ni.tunggu mahu hujan je.haha.ikhlas dari dalam hati.aku senang sekali dengan ramdhan kali ini.
senang sekali sampai ada hari aku ponteng puasa,hamekk kau!tu lah senang sangat kan.sampai nappsu serakah pung kau tak boleh nk lawan mira.ape de hal?ish ish ish.tak patut sungguh.dah besau besau pung masih tekak ular.

okay okay,ramadhan.aku silap aku salah.sebab melanggar syarat perjanjian kita.makan di siang hari dengan sengaja.
walaupun lps makan tu,kadang2 aku buat2 lupa yang aku makan.
tidak ku pinta sebegitu ouhhhhhh.

sehari sebelum lebaran.ehh tak tak.bukan sehari.tapi 4 jam sebelum lebaran 240 minit sebelum lebaran.dan ini adalah entry penutup aku dalam bulan ramadhan ni.:)main tutup bukak pulak.mcm lah aku ada buat kata kata aluan ramadhan masa awal2 bulan ni.haha.

lepas ramadhan pergi syawal pula tibaauuuwww!titew ghasew tangat cukeww ouh....haha.dah gedik2 gedik basah ni.suke kemain.


tapi tahun ni mungkin hambar suam2 kuku sebab aku beraya di kuala lumpur.
beraya di bandar raya kuala lumpur bandar metropolitan,ahhhh!tak mahu ah cenggini.dah lah aku budak bandar lagi mahu sambut yang tradisional dekat bandar.

tak best tak best tak best :((
aku masih gadis bandar yang rindukan ketenangan kampung.suasana menghijau yang penuh dengan lalang tak ditebas.rumpur malambai lambai memanggil dan bunyi bunyian menatang yang sangat gersang menantikan kepulangan aku.hahaha
geli geli jeh suasana yang sangat metafora overdoes nye ;D


*kampung halaman yang berpuaka!nenek pun puaka!tagghhh! ;D


sape yang balik kg ke pantai timur??ada sawah padi kat kg dye.
pelishh lah wey,bawak aku sekali,aku nk sngt jejak kaki ke sawah padi.nk sangat,x pernah langsung.
kalian patut bersyukur ada kg yang ditepi2 sawah,tengah2 sawah.sesungguh nya marilah kite berkenalan dengan lebih rapat,agar satu hari aku boleh ke sana jugakk!
sawah padi mempunyai pemandangan terbaheekkk!
menyangap kau mira nk ke sawah. ;D


*okayy.ni pic curik.cantik kan sawah?aku x pnh pergi sini so aku pun menjadi pencurikk.amek gambar ni.


*encik orang orang.biar saya gantikan tempat awak.okay?


tahun ni pertama kali beraya di kuala lumpur.
pertama kali beraya tanpa nenek.nenek gye mana?nenek bajet urban nak datang k.l uhhh!
pertama kali beraya bersama sama buku rujukan dan latihan spm (mcm lah aku kaji sangat)
pertama kali beraya dengan emosi diri yang tak menentu (masalah peribadi,keluarga,mind set lagi spm spm spm spm)
pertama kali beraya dalam usia 17 tahun.ahha.memang lah en.
okay tu je lah.

dan mcm biasa.bila raya je mahu mintak mahhaapp.menyesali segala setiap sesuatu perbuatan.dan aku masih belum mengungkapkan kata2 maaf.sebab mungkin saya ni egoissss...keras keras kental je time bersalaman ngn member.senyum sumbing.
ape hal derr nak bersalam salaman ni?

,tapi jauh dalam hati ni,yeahh!aku sangat lah nak memohon sejuta kemaafan kepada sapa2 yang aku kenali.meh biar kanvas putih tak bernyawa blog ni jadi saksi betapa tulus murni nye diri ini memohon kemaafan kepada kawan2 :)


*nah!buah tangan ketupat yang pestime dibuat.sumpah ketupatpat ni aku x rebus.gantung kat bilik buat tatapan tetamu.nanti boleh riak2 ckp aku bijak dah boleh buat ketupat.hidung metsi kembang. ;D


kepada kawan2 yang mengenali diri humaira balkiss.
kawan nyata atau kawan di alam maya.
di sini dengan rendah diri rendah hatinya saya,sebagai kawan awak memohon sejuta kemaafaan kalau ada salah dan silap.aku bukan kawan yang sempurna tapi aku tetap akan cuba menjadi seorang kawan yang menyenangkan kalian.
maaf dan silap atas segala kesialapan sepanjang kita berkawan dalam sedar atau tidak.manusia memang melakukan kesilapan. :)
sepanjang usia perkenalan kita,andai kalian ada terguris hati,perasaan dek kata kata puaka dari mulut aku,aku pinta kemaafan.
sape suh kau menempel dgn aku?ahahahha.maaf jugak kalau aku TERmengumpat belakang pasal korang.TERkutuk,TERhina,TERcaci TERmaki.sesungguhnya,aku dalam uasaha nk ubah tabiat tu.hahaha.kau pun gedik dgn aku.mana tak nye aku kutuk2 kau?
eh eh baru je mintak mahaappp (^_^)

dan kepada rakan rakan kanvas maya b;ogger ni,mahap kalau ada salah silap,penulisan yang menjengkelkan dan ada rasa iri hati tengok page korang yang cantik2 tu.dengki je aku lihatnya,bukan nk kungsi2 ilmu cam ne nak touch up page ni.page aku huduh buruk!iskkk! :(
ahahaha.tidak mengapa.aku mohon maaf ye.majulah bidan blogger untuk negahhee! :)

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin.with love~~~~
humaira balkiss.
budak bandar kali pertama x balik kg.ahhaha
bye bye

Wednesday, September 8, 2010

tunda menunda

eh eh.baru nak bercerita.layan jiwa
dah ada godaan.diorang bantai makan makan kat depan
sakan habis.aku ngadap komputer telan ayo liokk
apa kes?
tunda tunda tunda
esok masuk balik ;D
dan esok akan bercerita penuh semangat.
bye blog saya :)